Gå ner i vikt
South Beach-metoden
South-Beach-metoden är en diet uppfunnen i Florida av Arthur Agasto, läkare, hjärtspecialist och professor i medicin. Han har arbetat som expert i utredningar om hjärt- och kärlsjukdomar på uppdrag av den Amerikanska regeringen.
South-Beach-metoden har haft störst framgång i USA men även spridits runt om i världen. Den har gjort succé i kändisvärlden och setts som en trenddiet. Agostos bok ”South-beach-metoden” har sålts i 10 miljoner exemplar.
South-Beach-metoden har inspirerats av Atkins men till skillnad tillåter den högre andel kolhydrater. Dieten rekommenderar regelbundna, normalstora portioner. South-Beach-metoden inkluderar ägg, nötter, ost, fettfria alternativ till magra charkprodukter, fettsnåla mejeriprodukter och oljor av linfrö, sesam, oliv, raps, valnöt. Mellanmål rekommenderas och efterrätt är tillåtet. Vetemjöl, socker, potatis, ris & pasta är exempel på otillåtna livsmedel.
South-Beach-metoden har fördelar både på kort och på lång sikt. På kort sikt försvinner onödiga kilon. På lång sikt förhindrar dieten hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, högt blodtryck och övervikt. Dieten ger även sänkta kolesterol- och blodsockervärden.
South-Beach-metoden går ut på en 3-stegsmetod i tre olika faser. Den första fasen pågår i två veckor och kallas ”Den strikta fasen”. Den är precis som namnet säger den svåraste och mest strikta perioden. Under denna äts tre normalstora måltider och två mellanmål. Samtliga måltider bör ätas även om hunger inte upplevs. Vatten bör drickas mycket och regelbundet. Både te och kaffe är tillåtna drycker.
Det som bör undvikas i första fasen är framförallt stärkelserik mat som bröd, potatis, ris, pasta och bakverk. Alkohol, frukt och många grönsaker får inte konsumeras under första fasen. Användaren rekommenderas att motionera dagligen. Träningen behöver inte vara långvarig utan en halvtimmas promenad räcker.
Den andra fasen kallas ”Stabiliseringsfasen”. Längden varierar beroende på vilka mål utövaren har. Används dieten för viktnedgång pågår denna fas tills drömvikten är uppnådd.
Här kan stärkelserik mat konsumeras igen men kolhydrater bör introduceras successivt. Fullkornsprodukter, socker i form av frukt med lågt GI samt små mängder alkohol till maten är tillåtna.
Den tredje fasen, ”slutfasen” börjar när idealvikt är uppnådd. Här övergår dieten till livsstil. Vanlig potatis har bytts ut mot sötpotatis, vitt ris mot råris och så vidare. Utövaren ska med andra ord ha lärt sig att äta så sunt att långsamma kolhydrater föredras framför snabba.
Dieten har inga nackdelar på lång sikt men under de första två veckorna (fas 1), då kolhydrater slopas, kan utövaren uppleva trötthet, illamående och yrsel.
Kommentarer